Bilim insanları kara delik bombası yaptı: “Akıl almaz bir şey”

Southampton Üniversitesi Fizikçileri İlk Kara Delik Bombasını Laboratuvarda İnşa Etti

Southampton Üniversitesi’nden fizikçiler, laboratuvar ortamında, teoride uzun bir süredir mevcut olan “kara delik bombası” olgusunu gerçeğe dönüştürdüklerini duyurdu. Bu olay, dönen bir kara deliğin enerjisinin, çevresindeki “ayna” benzeri bir sistem aracılığıyla güçlendirilip depolanması ve nihayetinde bir patlama oluşturması temeline dayanmaktadır.

Bilim insanları, uzayda gerçek bir kara delikle bu deneyi gerçekleştirmenin mümkün olmaması nedeniyle, laboratuvarda güvenli bir şekilde bir kara delik modeli oluşturmayı başardı. Ancak, araştırmacılar, sürecin ardındaki fiziksel prensiplerin aynı olduğunu vurgulamaktadır.

Kara delikten enerji çıkarmanın fikri, ilk kez 1969 yılında fizikçi Roger Penrose tarafından ortaya atıldı. Penrose, dönen bir kara deliğe çok yakın bir parçacığın, Albert Einstein’ın Genel Görelilik prensibine göre enerji kazanacağını keşfetti. Bu etki, kara deliğin etrafındaki uzay-zamanı hızlandırarak sürüklemesiyle ortaya çıkmaktadır.

İki yıl sonra, fizikçi Yakov Zeldovich, benzer bir sürecin farklı senaryolarda da gerçekleşebileceğini öne sürdü. Zeldovich, hızlı dönen bir metal silindir etrafında hareket eden ışıkta aynı olgunun gözlemlenebileceğini belirtti. Süperradyans etkisi, silindirin dönüş frekansının ışığın frekansıyla aynı olduğu durumlarda meydana gelebilir.

Zeldovich ayrıca, dönen silindirin etrafına bir silindirik ayna yerleştirerek, enerjinin yansıtılabileceğini ve bir pozitif geri besleme döngüsü oluşturarak enerjinin dışarı atılabileceği veya patlamaya yol açabileceğini öne sürdü. Bu kavram kara deliklere uygulandığında, bir kara delik bombasının üretilebileceği ve büyük miktarda enerji açığa çıkarılabileceği düşünülmektedir.

Ancak, tüm bunlar uzun süre teorik düzeyde kaldı. Southampton Üniversitesi’nden Hendrik Ulbricht ve ekibi, söz konusu deneyi gerçeğe dönüştürerek bu durumu değiştirdi. Ulbricht ve ekibi, Zeldovich’in geri besleme döngüsünü sergilemek için dönen bir alüminyum silindir ve manyetik alanları kullandı. Ulbricht, ilk prototipi 2020 yılında kurduklarını belirtti.

Son deneyde kullanılan düzenek, bir elektrik motoruyla döndürülen alüminyum silindir ve onu çevreleyen metal bobinlerden oluşan üç katmandan oluşmaktadır. Bobinler, silindir etrafında dönen bir manyetik alan oluşturarak, Zeldovich’in öngördüğü gibi daha güçlü bir manyetik alanın ortaya çıkmasını sağlar.

Lizbon Üniversitesi’nden Vitor Cardoso, “Düşük frekanslı bir elektromanyetik dalgayı dönen bir silindire yönelttiğinizde, geri dönen şeyin daha fazla olduğunu görebilirsiniz. Bu gerçekten akıl almaz bir durum” diye açıkladı.

Söz konusu deney, gerçek kara deliklerin etrafındaki parçacıklara nasıl enerji verdiğinin anlaşılmasına yardımcı olabilir.

Related Posts

Cemiyet dünyasında yankı uyandıran itiraf: Ünlü iş insanından eşcinsellik açıklaması

Cemiyet dünyasında yankı uyandıran itiraf: Ünlü iş insanından eşcinsellik açıklaması

Trump’tan Kanada Başbakanı Carney’e olay yanıt

Kanada Başbakanı Mark Carney Salı günü Beyaz Saray’daki bir toplantı sırasında Başkan Donald Trump’a Kanada’nın asla satılık olmayacağını söyledi. Kanada’nın ABD’nin 51. eyaleti olabileceğini defalarca dile getiren Trump ise bu sözlere “Asla asla …

Yılmaz Özdil’den Diyanet’e sert çıkış: ‘Atatürk’e lanet okuyan kafadan da ancak bu çıkar’

Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil SÖZCÜ TV’de yayınlanan İpek Özbey’in sunduğu Kırmızı Beyaz programında gündemi yorumlamaya devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kız ve erkek arkadaşlığının zinaya yol açtığına ilişkin hutbesine tepki gösteren Özdil, Diyanet’e çok sert ifadelerle yüklendi.

PKK şüphelisi sınır kapısında yakalandı

Kilis’te düzenlenen operasyon sonucu gözaltına alınan PKK şüphelisi tutuklandı.

Avrupa Parlementosu, sürekli reddedilen vizeler için rapor yayınladı

Avrupa Parlamentosu, Türk vatandaşlarının artan vize reddine ilişkin ilk kez net bir değerlendirme yaptı. Raporda yaşanan sıkıntılara üzüntü dile getirildi ancak sorunun kaynağı olarak başvuru artışı ve kötüye kullanım endişesi gösterildi. Erişimi kolaylaştırma iradesi vurgulansa da uygulamada değişiklik henüz yok.

Market sahibini bulamayınca yaptığı hareket gündem oldu

Adana’da bir lise öğrencisi, girdiği markette kasiyeri bulamayınca aldığı suyun ücretini tezgaha bırakarak, yanındaki deftere de not yazdı. Örnek davranışıyla takdir edilen liseli öğrenci güvenlik kamerasına yansıdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir