Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

Her gün kahve içmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, günlük kahve tüketiminin yaşlanmayı geciktirdiği ortaya çıktı.

Harvard Üniversitesi’nde 30 yıldan fazla süren geniş kapsamlı bir araştırma, düzenli olarak kahve içen kadınların ilerleyen yaşlarda hem fiziksel hem de zihinsel sağlıklarını koruma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, her gün tüketilen ek bir fincan kahvenin sağlıklı yaşlanma ihtimalini %1 artırdığını belirledi. Günde yaklaşık 2,5 fincan kahve içen kadınlarda ise bu oran %5’e kadar çıktı.

Dr. Sara Mahdavi liderliğinde yürütülen çalışmada, 47 bin kadının beslenme, yaşam tarzı ve sağlık verileri incelendi. Mahdavi, sağlıklı yaşlanmayı, kronik hastalıklardan uzak kalmak, zihinsel ve fiziksel işlevleri sürdürebilmek, ruh sağlığını korumak ve hareket kabiliyeti kaybı yaşamamak olarak tanımladıklarını ifade etti.

Orta yaş grubundaki sağlıklı kadınların günlük ortalama 315 mg kafein tükettiği belirlendi. Bu kafeinin büyük kısmı kahveden alınıyor. Uzun vadeli veriler, kahve tüketiminin sadece enerji seviyelerini artırmakla kalmadığını, aynı zamanda Alzheimer, diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi yaygın sağlık sorunlarına karşı koruyucu etkiler sunduğunu gösterdi.

Bu kapsamlı araştırma, kahve tüketiminin sadece güne enerjik başlamakla kalmayıp aynı zamanda sağlıklı yaşlanmayı da desteklediğini ortaya koydu. (DHA)

Related Posts

Obezite iğnelerinin yan etkileri: Bırakılınca kilolar geri dönüyor

Zayıflatıyor ama kusturuyor. İştahı bastırıyor ama kası eritiyor. Etkiyi anlatan çok, bedeli konuşan az. TikTok’ta ince bedenler, gerçekte boşalan mideler, yıpranan sinir sistemleri… İlacı bırakanların % 70’i eskiye geri dönüyor.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Çocuklarda bu belirtilere dikkat! Nezleyle karıştırılıyor…

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Hüseyin Yıldız, alerjilerin mevsim geçişlerinde özellikle okul çağındaki çocuklarda sık görüldüğünü belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu.

‘Genç yaş grubunda kanser vakalarında artış yaşanıyor’

‘Genç yaş grubunda kanser vakalarında artış yaşanıyor’

Alzheimer teşhisinde yeni dönem: İlk kan testine onay verildi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Alzheimer hastalığının teşhisini kolaylaştıracak ilk kan testine onay verdi. Bu gelişme, hastalığın erken teşhisi ve tedavi süreci açısından büyük bir umut kaynağı olarak değerlendiriliyor.

Mucizenin adı: Nur

5.5 yaşındaki Nur, yatay kalple doğdu. Sol akciğeri iflas etti. “Yaşamaz” denilen küçük kıza yeni damar nakledildi. Nur sağlığına kavuştu.