Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak İltihabı ve Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kulak iltihabı, su teması ile ortaya çıkan bir rahatsızlık olup, uzmanlar yanlış temizleme alışkanlıklarına dikkat çekiyor.

Dış kulak iltihabı olarak da bilinen Otitis Eksterna, kulak yolunun derisinin iltihaplanması sonucu meydana gelir. Genellikle bakteri veya mantar kaynaklı olan bu enfeksiyon, su ile temasın yetersiz olduğu durumlarda ortaya çıkar. Deniz veya havuzda yeterince temizlenmemiş suya maruz kalmak, duş sırasında suyun kulağa kaçması, bakteri ve mantarların çoğalmasına yol açar. Ayrıca, yanlış kulak temizleme alışkanlıkları da kulakları tahriş edebilir ve iltihaba davetiye çıkarabilir.

Kulak İltihabının Belirtileri

  • Dış kulak yolunda kızarıklık ve ağrı
  • Akıntı
  • Kaşıntı
  • Dokunmaya karşı hassasiyet
  • Şişlik
  • İşitme zorlukları
  • Kulak çınlaması

Kulak İltihabı Tedavisi

Tedavi, genellikle lokal antibiyotikler ve ağrı kesiciler kullanılarak yapılır. Ayrıca, su temasından kaçınılması da önemli bir adımdır. Antibiyotik tedavisi gerekebilir ve hastalık genellikle 10 gün içinde iyileşir. Ancak, Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini ve ilerleyen durumlarda daha büyük sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Önlemler:

  • Emin değilseniz önlem alın: Yüzüyorsanız, kulağınıza su kaçmasını önlemek için yüzücü bonesi veya kulak tıkacı kullanabilirsiniz.
  • Iyice kurulayın: Duş veya yüzme sonrası kulaklarınızı iyice kurulayın.
  • Sert cisimlerle temizlemeyin: Kulak içi temizliğinde pamuklu çubuklar kullanmayın. Bu, sorunu daha da kötüleştirebilir.
  • Kontrollerinizi aksatmayın: Düzenli doktor kontrolü, olası sorunları erken tespit etmenize yardımcı olabilir.

Herkese sağlıklı kulaklar dileriz! (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Uzmanı uyardı: Keneye çıplak elle dokunmak riskli

Uzmanı uyardı: Keneye çıplak elle dokunmak riskli

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı açıklaması

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor