Uzayda Gıda Üretimi Üzerine Yeni Araştırma

Uzayda Gıda Üretimi İçin Yeni Araştırma Yapılıyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) destekli yeni bir araştırmada, bilim insanları uzayda hücrelerden gıda üretiminin olası olup olmadığını inceliyor.

BBC’nin aktardığı habere göre, ESA’nın finanse ettiği projede, yerçekiminin az ve radyasyonun yüksek olduğu uzay ortamında laboratuvar üretimi gıdaların yetiştirilmesi üzerine araştırmalar yapılıyor.

Astronot başına günlük 20 bin sterline kadar çıkabilen beslenme maliyetlerinin azaltılması amaçlanıyor. Bilim insanları, çalışmalarının olumlu sonuç vermesi durumunda astronotların biftek, püre, tatlı gibi yiyecekleri uzayda laboratuvar ortamında üretebileceğini ifade ediyor.

Proje kapsamında kullanılan “biyoreaktör” sistemi, protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel besin maddelerini hücrelerden üreterek, bunları gerçek gıdaya dönüştürmeyi hedefliyor.

Imperial College Londra’da geliştirilen bu sistem, geleneksel tarıma göre daha az kaynak tüketip çevreye daha az zarar verdiği belirtiliyor.

Deneyler kapsamında daha küçük boyutlu bir biyoreaktör, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilecek ve bu sistem ESA’nın ilk ticari geri dönüş uydusu Phoenix ile dünyaya geri getirilecek.

Frontier Space şirketinin CEO’su Dr. Aqeel Shamsul, bu araştırmanın iki yıl içinde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda küçük çaplı bir gıda üretim tesisi oluşturulması için atılan ilk adım olduğunu belirterek, “Hayalimiz, uzayda ve Ay’da üretim tesisleri kurmak.” dedi.

İngiltere’nin ilk astronotu Helen Sharman da uzayda çeşitli ve besleyici gıdaların elde edilmesinin önemine dikkat çekerek, bu tür gıdaların, uzun süreli görevlerde astronotların sağlığını korumak ve kilo kaybını önlemek açısından kritik rol oynayabileceğini vurguladı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Nuri Aydın – Güncel

Related Posts

Pilleri çöpe attıkça felaket yaklaşıyor: Asit yağacak

Günlük hayatta sıkça kullandığımız piller, doğru şekilde geri dönüştürülmediğinde çevre için büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle kontrolsüz şekilde doğaya atılan atık piller, toprağı ve su kaynaklarını kirletmekle kalmıyor, ilerleyen süreçte atmosferi de etkileyerek asit yağmurlarına zemin hazırlıyor.

Bu özel etiketler, telefon ve tabletlerde artık mecburi olacak

20 Haziran’dan itibaren akıllı telefon ve tabletlerde, enerji verimliliği, pil ömrü ve onarılabilirlik gibi bilgileri içeren yeni etiketler görünecek. Avrupa Birliği tarafından uygulamaya konulan bu sistem, çevresel etkilerin azaltılmasında önemli bir rol oynayabilir.

Türkiye’nin Bosna Hersek’e Kangal vermesi Balkanları karıştırdı

Geçtiğimiz yılın sonlarında Bosna Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez, “Türkiye ile birkaç projemiz daha var. 4 Kirpi II ve 6 Bayraktar TB2’nin teslimatı konusunda bir anlaşma imzaladık ve bunlar müzakere aşamasında.” demişti. Geçtiğimiz günlerde …

İnternet devleri Google Chrome’un peşine düştü

ABD’deki tekel davası nedeniyle Chrome’un satışa çıkma ihtimali gündemde. Yahoo ve OpenAI gibi teknoloji devleri, fırsatı değerlendirmeye hazırlanıyor.

Oppo A5 Pro 5G tanıtıldı! İşte özellikleri

Oppo, orta segment kullanıcılarına yönelik yeni akıllı telefon modeli A5 Pro 5G’yi tanıttı. Cihaz; 5G bağlantı desteğinin yanı sıra yüksek ekran yenileme hızı, büyük batarya kapasitesi ve suya dayanıklı yapısıyla dikkat çekiyor. Oppo A5 Pro 5G …

10 finalist takım Scratch Cup 2025’te yarıştı

Ulusal ölçekli teknoloji ve kodlama yarışması Scratch Cup, 21 Nisan’da gerçekleşti. Yarışmanın final etabında çocuklar, “Doğayı Koruyan Teknolojiler” temasıyla geliştirdikleri projeleri jüriyle paylaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir