İflas Eden Kripto Borsasından, Kurucunun Ailesine Dava!

İflas eden kripto para borsası FTX, kurucusu Sam Bankman-Fried’in ebeveynlerine, şirketten milyonlarca doları uygunsuz bir şekilde aktarmak için ilişkilerini manipüle ettikleri iddiasıyla dava açıyor. İşte detaylar…

Kripto para borsasından SBF’in ailesine dava

Alameda Research LLC, Alameda Research Ltd, FTX Trading Ltd, West Realm Shires, Inc. ve West Realm Shires Services Inc. (FTX.US), 18 Eylül’de Delaware iflas mahkemesinde Allan Bankman ve Barbara Fried aleyhine şikayette bulundu. Bankman Stanford’da hukuk profesörü, Fried ise aynı hukuk fakültesinde emerita profesör olarak görev yapıyor. Şikayet dilekçesinde Bankman ve Fried’in FTX’in Kasım 2022’de çökmesinden önce içeriden erişimlerini kullanarak kendilerini zenginleştirdikleri iddia ediliyor. Borçlular, Bankman ve Fried’in FTX’in mali tehlike altında olduğunu bildiklerini ya da bilmeleri gerektiğini ancak kazançlarına odaklandıklarını iddia ediyor. Dava, diğer iddiaların yanı sıra Bankman’ı güvene dayalı görevi ihlal etmek ve dolandırıcılığa yardım ve yataklık etmekle suçluyor.

Fried ise siyasi bağış toplama faaliyetleriyle ilgili olarak sebepsiz zenginleşme ve dolandırıcılığa yardım ve yataklık etmekle suçlanıyor. Şikayette özellikle Joseph Bankman ve Barbara Fried’in 10 milyon dolar nakit hediye, Bahamalar’da 16.4 milyon dolarlık lüks bir mülk, çalıştıkları Stanford Üniversitesi’ne 5 milyon doların üzerinde bağış ve FTX tarafından finanse edilen diğer menfaatler aldıkları ve tüm bunları FTX’teki mali sorunlar ve uygunsuz davranışlarla ilgili tehlike işaretlerini bilerek ya da görmezden gelerek yaptıkları iddia ediliyor.

Allan Joseph Bankman hakkındaki şikayetler

Şikayette Allan Joseph Bankman’ın FTX’te kontrolleri uygulayabileceği veya sorunları gündeme getirebileceği ancak bunun yerine sessiz kaldığı kilit danışmanlık rolleri üstlendiği iddia ediliyor. Bankman’ın FTX Trading, Alameda Research ve diğer iştirakler için ücretsiz hukuk müşaviri olarak görev yaptığı ve fiili bir yönetici olarak geniş karar alma yetkisine sahip olduğu iddia ediliyor. Müşteri fonlarının uygunsuz kullanımı ve diğer hileli uygulamalarla ilgili kırmızı bayrakları görmezden geldi ve suistimal iddiasında bulunan 2019 tarihli bir ihbar şikayetinin örtbas edilmesine yardımcı oldu.

Şikayette ayrıca, Bankman’ın güvene dayalı görevlerini ihlal ederek FTX’e yapılan 5,5 milyon dolardan fazla bağışın işvereni Stanford Üniversitesi’ne yönlendirilmesine neden olduğu belirtiliyor. Bankman, FTX’in mali sıkıntı içinde olduğunu bilerek vergiden kaçınmak için 10 milyon dolarlık hediyenin yönlendirilmesini tavsiye etti. Nihayetinde Bankman’ın iflasa doğru sürüklenen FTX’e odaklanmak için Stanford’dan izin aldığı iddia ediliyor. Bu dönemde oğluna yüklü bir maaş artışı için lobi yaptığı bildiriliyor. Bankman iflastan önce lüks seyahatler, FTX reklamlarında görünme ve diğer avantajlarla kendini zenginleştirdi.

Barbara Fried’e karşı şikayetler

Ayrıca Barbara Fried’in kampanya finansmanı yasalarını ihlal eden siyasi bağışlar için baskı yaptığı iddia ediliyor. Fried’in siyasi bağışlar konusunda Sam Bankman-Fried’in baş danışmanı olarak görev yaptığı iddia ediliyor. Kendisine ve diğer FTX yöneticilerine, Fried’in kurucularından olduğu Mind the Gap adlı siyasi eylem komitesine milyonlarca dolar katkıda bulunmaları için defalarca baskı yaptı. Ayrıca, şikayette Fried’in Bankman-Fried ve diğerlerini, fonların kaynağını gizlemek için saman bağışçılar kullanmak da dahil olmak üzere kampanya finansmanı yasalarını ihlal edecek şekilde siyasi bağışlar yapmaya teşvik ettiği iddia edilmektedir.

FTX şirketleri, Bankman ve Fried tarafından alındığı iddia edilen uygunsuz transferleri ve faydaları geri almaya çalışıyor. Hileli devir, güvene dayalı görevin ihlali, sebepsiz zenginleşme ve diğer dava nedenlerine ilişkin iddialar ileri sürmektedirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x